.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Konsept

I Næverholet jobber og lever dyktige håndverkere og bønder. De utvinner naturens resurser, produserer jern, tjere og kull, lager redskaper og utstyr til jakt og fiske og redskaper til matlaging og tekstilproduksjon. Alle sørger for at hjulene går rundt; noen bærer vann, hogger ved og vasker klær, andre holder liv i bålet eller koker maten. De gjør det de må for å overleve. 

Program

 Skingarving – Ølbrygging – Knuter og tau – Overlevelse – Rekonstruksjon av ovn – Båtbygging – Smedkunst – Tredreiing – Spinning – Karding – Pilmaking – Lage fakler – Perlemaking – Oppstadsvev – Runologi – Trearbeid – Røyking av fisk og kjøtt – Kokegrop -Kokeskinn – Jernproduksjon – Tjærebrenning – Keramikk – Skjoldmaking – Brettspill – Leker

VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE

Takk for god hjelp og støtte 

DISSE MØTTE DU

ARHEOFAKT

 Slovenia

ARHEOFAKT (en institusjon under Skupina STIK) er et senter for eksperimentell arkeologi og jobber med «presentasjoner av livet i fortiden». De har lang erfaring med organisering av ulike workshops, kurs og samlinger tilrettelagt for alle alders og målgrupper. ARHEOFAKT har base i Slovenia. Under arrangement På vikingers vis vil de jobbe med rekonstruksjon av keramiske funn og jernproduksjon – fra myrmalm til jern!

PAJAUTA

Lithuania

Foreningen PAJAUTA er en samling med historikere, arkeologer, håndverkere, studenter og lærlinger. Foreningen har lang erfaring med deltakelse i ulike arrangementer hvor levende historieformidling og eksperimentell arkeologi er i fokus. Foreningen PAJAUTA har base i Litauen. Under På vikingers vis vil PAJAUTA ha fokus på mat og hushold i vikingtiden. De imponerer også med sine reksonstruksjoner av baltiske drakter.

RATOBOR

Russia

RATOBOR har vært en aktiv re-enactmentforening siden 1998. Det hele startet med en vennegjeng som hadde en god idè! Siden den gangen har de tatt del i historiske arrangement i Europa og Russland og har blant annet erfaring med «ekstrem overlevelse i naturen» – overlevelse med utstyr fra vikingtiden. Siden 2006 har de arrangert sine egne festivaler, blant annet Times and Epochs. Les mer om RATOBORs bidrag her.

ØSTERHUS VENNER

Sweden

ÖSTERHUS VÄNNER er en re-enactmentforening som fra Sverige som startet opp i 1988. Foreningen har i dag omtrent 120 medlemmer. Gruppens aktiviteter er; vikingtidens håndverk, leker, musikk og seiling. Foreningen har et langhus med tilhørende mark på Norderön, i nærheten av Östersund. Gruppen har også et 14 meter langt vikingskip som heter Hrafn som de seiler på Storsjøen. 

MAROBUD

Czech republic

MAROBUD er en historisk re-enactmentforening som gjennskaper Skandinavisk vikingtid i Norge på 900-tallet. Medlemmene er fra hele Tsjekkia og samles jevnlig for å forske på historie og kildematieriale og ha det gøy sammen. De trenger også hærkamp. Under På vikingers vis kommer Marobud til å jobbe i tre og vise frem teknikker og verktøy. De kommer også til å vise frem smedarbeid. 

VOLUNDR

Poland

Den polske filigalisten Wojtek startet med sin smykkeproduksjon for over 20 år siden. Han er selvlært og har lest seg til sin kunnskap. VOLUNDR er et verksted som lager replika av viking og middelaldersmykker og er mest kjent for sine filigral og graverings-teknikker. Selv sier de at de er mest interessert i å forske på de gamle mesternes arbeid.

Under På vikinges vi vil VOLUNDR ha et lite smykkerepareringsverksted.

.

WIDFARAN

Denmark

Vikingene er velkjente for sine lange reiser rundt om i Europa og verden. Widfaran har testet de fleste måter vi kan reise på. Alt fra ski og truger, til vikingskip og hester. De er også eksperter når det kommer til overlevelse i naturen uten noen som helst moderne hjelpemidler. Hvordan gjør man opp ild uten fyrstikker? Hvordan fanger man fisk og småvilt på gamlemåten? Og hvordan holder man seg tørr og varm uten GoreTex eller regntøy? Er det noen som vet er det eventyrerne i Widfaran.

RATATOSKR

Sweden

RATATORSKR er en liten gruppe bestående av tre medlemmer fra ulike hjørner i Europa. Til sammen har de mer enn 20 års erfaring med smedarbeid,
urgamle garveteknikker og annet vakkert håndarbeid.
Under På vikingers vis vil de jobbe med lærproduksjon. De kommer også til å brygge en tønne med øl! 

ARCHÄEOPEDI

Germany

Denne gruppen består av to reisende vikinger som ikke trenger mer enn det de kan bære med seg. I sekken har de blant annet et Hefnataflbrett, som de både bruker som fat og til å spille på. De lever et enkelt liv og har ingen materielle behov bortsett fra godt øl.  Men, noen dager bestemmer disse to sjarmerende gutta seg for å lage det største, tyngste kjøkkenredskapet noen sinne. De flytter på tunge steiner og folket samler seg rundt dem og beundrer steinkværna…

GEESKE

Netherlands

Geeske er en mester når det kommer til knuter og tau og under På vikingers vis vil hun vise hvordan vikingene bruke tau og hvor viktig tau var for dem, i deres dagligliv.  Hvordan laget man tauet, hvilke materialer brukte man og hvilke knuter fungerer best? Geeske er også ekspert på hatter, hodeplagg og håndsøm og vil dedikere mye av sin tid til å lære ivrige publikummere hvordan vikingene, bokstavelig talt, fikk ting til å henge sammen og på riktig plass.

VOLUNDRVIKING

England/Sweden

Gruppa Volundrviking består av to erfarne vikinger. En stilig engelskmann og en trell fra Skåne. Under På vikinger vis vil de demonstrere hvordan man slår opp en camp og benytter seg av lokale materialer og gamle teknikker for å overleve.
De skal bygge sin egen lille leir og lage de redskapene de trenger for å sove og spise. Dette innebærer for eksempel at de må lete etter leire, sand og ved som de senere skal bruke når de lager keramikk. Engelskmannen er lidenskapelig opptatt av slipesteiner og kommer til å saumfare Mostadmark for gode emner! De krysser fingrene for sol og fint vær!

L. M. ENOKSEN

Sweden

Lars Magnar Enoksen (f. 1960) er glimabryter og runolog. Han har skrevet 27 bøker om norrøn kulturhistorie, hvorav ett titals berører de eldre og yngre runer. Den siste var ”Runor – mästarens handbok” (Historiska Media, 2015) og han er i år aktuell med ”Heathen Rites Of Ancient Nordic Chronicles” (Scandinavian Heritage Publications, 2016). Under På vikingers vis byr han på sin kunnskap! Her skal runer ristes inn i mange ulike materialer blant annet på trestaver og i bark. Å riste runer er en egen kunst, både med tanke på materialet, runenes magiske krefter og stavemåten. Bor det en liten runolog i deg?

GJALLARSTADIR

Norway

Ekteparet Gunnar og Hilde fra Gjallarstadir vikinglag i Lillestrøm skal bygge og veve stoff på oppstadvev. Gunnar har erfaring med trearbeid og vevkonstruksjon. Hilde er blant annet veverske og er generelt interessert i tekstilarbeid, dærlig fra vikingtid. Veven de skal bygge er basert på tradisjonelle vever som ble brukt i Norge på 1800-tallet, men er antagelig lik de som ble brukt i vikingtid også. Under På vikingers vis kan du gjerne få prøve å veve.

KARI M. HELLAND

Norway

Kari Helland har holdt på med historisk matlaging siden 2005 og jobber for tiden med historisk mat og mat-formidling på Midgard Historisk Senter. Det enkle leirlivet i Næverholet kan sammenlignes med den tidligste perioden på Kaupang, hvor arkeologien viser at man var der bare noen sommermåneder og greide seg med enkelt leirutstyr og enkle matlagingsmetoder. I Næverholet vil hun undersøke hvilke metoder Kaupangfolket kan ha brukt i matlagningen og mat-stellet sitt. Sammen med Daniel Serra vil hun utforske hvordan leirlivets kjøkken kunne være.

DANIEL SERRA

Sweden

Daniel Serra er kulinarisk arkeolog og har spesialisert seg på mathistorie og arkelologi. Han har jobbet som profesjonell arkeologi-kokk de siste 15 årene og har skrevet to bøker om mat i vikingtid og middelalder. Han tar alltid utgangspunkt i den eksperimentelle arkeologien. Under På vikingers vis skal han, sammen med Kari M. Helland, utføre en rekke eksperimenter knyttet til mat i vikingtid. De skal blant annet rekonstruere steinovnen som er funnet på Viklem, Ørlandet og lage mat i kokeskinn og kokegrop. Vi gleder oss!

TRONDHEIM VIKINGLAG

Trondheim vikinglag er en forening for de med interesse for handverk og dagligliv i vikingtiden. Vi formidler vår kunnskap gjennom eksperimentell arkeologi, levende historie og historisk re-enactment.