Det finnes mange viktige resurser i utmarka. Veidemennene var de folkene som utnyttet naturens resurser til det fulle. De utøvde jakt, fangst og fiske og de fungerte som kjentmenn og hjalp folk over fjellene. De kunne bruke hele sommeren på å skaffe resurser som skinn og pels som de fraktet ned til vinterkaupangene.

Bjørn Henrik Stavdal Johansen er Veidemann. Han er utdannet naturveileder fra Høgskolen i Hedemark, har tidligere jobbet hos rovdyrsenteret i Namskogan og jobber nå hos rovdyrsenteret i Flå.

12819268_10156594448155597_3712964408078822098_o

Foto: Bjørn er ofte alene i skogen og må derfor ty til selfies. 

«Det finnes faktisk tettsteder som er grunnlagt på grunn av disse vinterkaupangene som Veidemennende bidro med varer til. Et eksempel er Koppang i Østerdalen. En dyktig jeger var ingen fattig mann» sier Bjørn. Han har drevet aktivt med gjenskapelse av Veidemennens liv og  forteller at noe av det som har overrasket han mest er hvor beinharde disse folkene måtte ha vært. «Dette livet er ikke luksuriøst. De klarte seg med svært få, primitive hjelpemidler. Dette var ikke for pingler!»

Det finnes flere eksempel på folk som har levd harde liv under primitive forhold, men som likevel har hatt stor innvirkning på norgeshistorien. Birkebeinerne var opprinnelig en gjeng med lovløse, fattige, kriminelle skoggangsmenn. Sammen med Kong Sverre dannet de en sanksjon som var med på å skape store endringer i Norge. «De hadde vel med seg råskapen fra naturen» hevder Bjørn.

Bjørn Henrik er en ung, kjekk mann som har begge beina plantet godt på jorda. Vi spør hvorfor han ble så interessert i nettopp dette. «Vel, det er jo en kombinasjon av to interesser: Jakt og norrøn kultur. Så da tenkte jeg like gjerne at jeg kunne slå to fluer i en smekk».

Under På vikinger vis skal ha lage en Veidemannsleir. Her vil han gjenskape det livet vi kan se for oss at Veidemennene levde, da de jaget rundt etter resursene. «Jeg kommer til å ha med meg mye forskjellig jakturstyr. Jeg kommer også til å vise frem jaktteknikker, som for eksempel hvordan de jaktet med bjørnespyd. Det var en intens jakt og veldig annerledes enn jakt med kruttladet børse…».

Til slutt legger han til at et gaupeskinn var verdt to gode melkekyr. Og ei budeie.