NTNU Vitenskapsmuseets utgravninger på Viklem på Ørlandet resulterte i mange funn som er svært uvanlige i Midt-Norge. Blant funnene var en steinovn. Ovnen har trolig vært brukt til matlaging.

Under På vikingers vis skal arkeologi-kokkene Kari Marie Helland og Daniel Serra gjøre et forsøk på å rekonstruere ovnen og å lage mat i den!

6_KA24998y-1024x680

Daniel Serra er kulinarisk arkeolog og har spesialisert seg på mathistorie og arkelologi. Han har jobbet som profesjonell arkeologi-kokk de siste 15 årene og har skrevet to bøker om mat i vikingtid og middelalder. Han tar alltid utgangspunkt i den eksperimentelle arkeologien. Daniel har mest erfaring med ovner i leirklinging.  «Dette er en annen type ovn og minner litt om de som er funnet på borgen Eketorp i Sverige. Så dette blir nytt og spennende» legger han til.  «Det første vi må finne ut av er om dette i det hele tatt har vært en ovn. Vi må rett og slett bygge den opp å se hva vi kommer frem til. Så må begynne å teste med ulike fyringsmetoder». Daniel ser det som en potensiell utfordring at bunn og toppsten er ganske store. Disse må skaffes og så må de passe sammen. Han lurer også på hvordan røyken vil oppføre seg og en rekke spørsmål om røykutløp og oksygentilførsel dukker opp.
«Har du forresten fått med deg at jeg har fått tak i kokeskinn og at jeg gleder meg skikkelig til å prøve ut det også?» Sier en fornøyd Kari.
11659502_844205218996284_2443870380818139155_n12050549_1606198336312378_830948635_o
Foto: Oskar Hejll // Foto: Astrid Bryde