Vi har Husfliden med oss på laget! Stiftelsen Husflidens Fremme har for tredje gang innvilget støttemidler til Trondheim Vikinglag. Vi føler oss beæret. Vi tok en prat med daglig leder i Husfliden Sør-Trøndelag, Vibeke Furu, for å lære mer om hennes tanker om handlingsbåren kunnskap og formidling.

Biografi 
HUSFLIDEN_20LEDER
Foto: adressa.no
Vibeke jobber som daglig leder i Husfliden, Sør-Trøndelag.
Hun er utdannet interiørdesigner og har i tillegg tekstilbakgrunn og har studert kunsthistorie og stilhistorie.
Hun har også jobbet mange år i IKEA med blant annet salg, kommunikasjon, ledelse og prosjekter.
Som daglig leder av Husfliden har hun ansvar for personal, drift, butikk og bunads-avdelingen.

– Først og fremst, hvorfor har dere valgt å støtte Trondheim Vikinglags prosjekter? 
Husfliden har en egen stiftelse (Stiftelsen Husflidens Fremme) og i våre statuetter står det sort på hvitt at:
«Midlene skal benyttes til fremme av husflidstiltak i Sør-Trøndelag». Disse midlene er spesielt tiltenkt kurs og håndarbeidsaktiviteter som stimulerer og ivaretar håndverstradisjoner.
Trondheim Vikinglags aktivitet representerer disse statuttene på en treffende måte! Dere fremmer både håndverk og tradisjon.
 
– Hva synes du om Trondheim Vikinglags formidling til barn og unge? 
Jeg har selv vært på vikingmarkedet i Djupvika på Lade og sett hvor artig barna synes det er å se og oppleve håndverk. De får en mulighet til å leve seg tilbake i tid.
 
– Hva er dine tanker om formidling av handlingsbåren kunnskap i Trøndelagsregionen? 
Jeg mener at vi har en jobb å gjøre. Husfliden ønsker bedre og flere samarbeid. Vi har derfor tatt opp igjen samarbeidet med Sør-Trøndelag Husflidslag og har blant annet invitert dem inn i butikken for å drive med utøvende husflid! Dette gjør vi for å synliggjøre både prosessene bak håndverket og håndverkeren.
 
– Stiftelsen Husflidens Fremme har innvilget støttemidler til forskning og dokumentasjon som skal foregå under På vikingers Vis. Synes du det er viktig å dokumentere slik aktivitet?  
Ja det synes jeg er veldig viktig. Vi i Husfliden har selv sviktet på dette område og vi har blant annet flere gamle mønster som vi burde tatt bedre vare på. Vi har mange nysgjerrige besøkende innom butikken og bunads-verkstedet som ønsker å samle inn materiale og å skrive bøker. Vi prøver å hjelpe dem så godt vi kan og med det vi har.
 
– Og helt til slutt, kommer du til å ta turen til Mostadmark under På vikingers vis? 
Jeg har dessverre ikke mulighet selv men, jeg skal se om noen andre fra Husfliden har mulighet til å komme. Men det blir sikkert veldig spennende og lærerikt for de som kommer!